Echipele nationale de gimnastica, pregatite de trei antrenori lugojeni

Sotii Mirela si Vasile Vug, precum si Adrian Ianculescu sunt antrenorii lugojeni care de multi ani de zile se afla la carma echipelor nationale masculine de juniori si senori ale Romaniei

Valoarea gimnasticii masculine lugojene este dovedita si de faptul ca trei antrenori care si-au inceput cariera la Clubul Sportiv Scolar Lugoj au fost promovati la loturile nationale de juniori si seniori. Lugojeanul Vasile Vug este antrenorul care ii pregateste pe Dragulescu si pe Koczi la inele si bara fixa. El a debutat ca antrenor la CSS Lugoj, unde a petrecut cinci ani, din 1991 pana in 1996. Apoi a facut pasul spre lotul national de juniori, unde a stat pana in 2008, cand a inceput sa antreneze echipa de seniori a Romaniei. In acest moment, el pregateste nationala de gimnastica a Romaniei, avand alaturi pe banca tehnica alte nume grele ale acestui sport din Romania, Ioan Suciu, Marius Urzica si Stefan Gall. " Sunt antrenor la inele si la bara, aparatele cele mai grele. Inelele presupun foarte multa forta si trebuie sa lucrezi zi de zi, iar la bara e nevoie de foarte mult curaj. Iar barbatii, cum inainteaza in varsta au instinctul de conservare destul de dezvoltat si e mai greu sa-i determini sa execute elemente mai dificile", a declarat Vasile Vug.
  Antrenorul a recunoscut ca anul trecut nu a fost bogat in performante pentru gimnastica masculina, reprezentantii echipei nationale nereusind sa ocupe niciun loc pe podium la Campionatul Mondial, insa spera ca pana la Olimpiada, lucrurile sa se amelioreze.
  "Anul care a trecut nu a fost prea reusit din punctul de vedere al rezultatelor, comparativ cu 2009, care a fost extraordinar. In 2010, Dragulescu nu a prins nicio finala la Campionatul Mondial, el ratand si la sol si la bara. Doar Flavius Koczia obtinut accederea in finala la sol si in cea de la sarituri, castigand locul al V-lea, respectiv al VI-lea", a precizat antrenorul.

  "Incercam sa promovam gimnastii tineri si sa-i facem sa creasca in valoare". Cheia succesului, in conceptia antrenorului lugojean este crearea unei echipe, avand ca baza gimnasti cu experiente, pe langa care sa poata sa creasca in valoare si noua generatie. " La echipa masculina inca mai sunt in lot din garnitura veche sportivi cu experienta, dar incercam sa-i promovam si pe cei tineri. Drept dovada faptul ca Vlad Cotuna a prins Campionatul Mondial, chiar daca a fost rezerva. A fost o experienta foarte buna pentru el. Era foarte montat si a avut elan. Desi incercam ca pe langa gimnastii cu experienta pe care ii avem sa-i facem sa creasca in valoare si pe cei tineri", a continuat Vasile Vug.

  Mirela Vug care la randu-i si-a inceput cariera in antrenorat la CSS Lugoj, este coregrafa lotului national de juniori din 1998. Ea a explicat cat de importanta este coregrafia in acest sport. "Ma ocup de tot ceea ce tine de partea artistica, de incalzire, de mobilitate, de stretching, de izometrie. Coregrafia are o importanta deosebita in gimnastica si poate face oricand diferenta. Gimnastica fara coregrafie ar fi, daca se poate face o asemenea comparatie, ca un taran la piata care isi expune marfa plina de noroi. Atunci normal ca nu te uiti la ea. In schimb daca isi expune marfa elegant, atunci are succes. Acelasi lucru se intampla si in gimnastica. Trebuie sa stii sa iti expui corpul prin tinuta si mobilitatea de care ai nevoie. Gimnastii nu prea iubesc coregrafia, izometria si mobilitatea pentru ca sunt niste parti ale antrenamentului destul de dificile."
  Chiar daca este constienta ca plecarea ei de la Lugoj spre lotul national de la Bistrita a reprezentat o ascensiune profesionala, totusi anii petrecuti la echipa nationala au fost dificili pentru ca s-a aflat departe de familie. " Eu sunt la la Bistrita, sotul la Bucuresti, iar copilul la Timisoara. Nu stiu cui i-ar fi usor in aceste conditii. E o meserie care presupune foarte multe sacrificii", a marturisit Mirela Vug. 

  Singura femeie intre 24 de barbati. Misiunea celor care se ocupa cu pregatirea lotului national de juniori nu este deloc usoara, ei suplinind de cele mai multe ori lipsa parintilor. " La lotul de juniori vin copii de 12-13 ani pe care ii cresti pana la varsta de 18, cand pleaca spre seniori. Pentru acesti copii, noi suntem mama, tata, antrenor si confident.
Sunt multe lucruri pe care nu le stiu parintii, dar le stim noi, antrenorii. Pentru ca atat antrenorii cat si sportivii de la lot merg doar o saptamana pe an acasa. Eu sunt singura femeie intre 24 de barbati si cum baietii sunt mai atasati de mame, sunt un fel de confidenta a lor", a precizat coregrafa. Mirela a vorbit si despre traditia gimnasticii masculine lugojene, care a dat de-a lungul timpului atat sportivi, cat si antrenori de mare valoare. " CSS Lugoj este foarte bine vazut in tara la nivel de gimnastica. Din generatie in generatie a fost un club care a furnizat o serie de sportivi lotului national. In urma cu foarte multi ani, lugojeanul Francisc Belsag a dat o echipa intreaga lotului de seniori. Lugojul are traditie in gimnastica masculina.
In acest moment, de la Lugoj sunt doi sportivi selectati in lotul national de juniori, Andrei Savu, care se afla aici de trei ani si Ionut Todor care a venit la inceputul lunii ianuarie a acestui an", a explicat Mirela Vug.
   
Adrian Ianculescu, unul dintre cei mai reprezentativi gimnasti lugojeni, este in momentul de fata si el antrenor la lotul de juniori al Romaniei. In cariera de sportiv a fost de doua ori medaliat - cu bronz la Campionatul Mondial si a avut doua participari la Olimpiada. Acum, el incearca sa transmita si tinerilor gimnasti din experienta acumulata de-a lungul anilor. Este antrenor al lotului national de juniori din anul 2001, insa inainte a fost profesor al Clubului Sportiv Scolar. " Cred ca am ce sa-i invat pe micutii gimnasti si doresc ca tot ce am acumulat eu de-a lungul anilor sa le transmit si lor", a declarat Adrian Ianculescu. Cu toate ca aria de selectie este mai restransa, odata cu desfintarea unor cluburi de gimnastica din tara, dar si in aceste conditii exista gimnasti de perspectiva. Poate incetul cu incetul, lucrurile vor intra pe fagasul lor normal", a incheiat Adrian Ianculescu.

Sursa text: ziarul Redesteptarea, nr. 1023/20-26.01.2011
Autor: Alina Damian







Comentarii

  1. la multi ani gimnastica lugoj cindva faceam si eu sport la acel club dar nu gimnastica ci lupte libere cu maestru VANEA si MOZA tinetio tot asa salutari

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

50 de medalii pentru gimnastii lugojeni la Cupa DKMT

Lugojul - centru de pregatire in gimnastica masculina 11-31 iulie 2013

Lugojeanul Todor Ionut va participa la Campionatul European de Gimnastica